- Haberler

Hürriyet Gazetesi- Türkiye’nin Kadın Dostu Şirketleri Özel Dosyası

BNP Paribas Finansal Kiralama Genel Müdürü Sibel Alyar

Sayın Alyar, dünyanın önde gelen finans kuruluşlarından BNP Paribas Leasing Solutions’ın Türkiye iştirakinin zirvesindeki isim olarak sizi yakından tanıyabilir miyiz?

İstanbul Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yine aynı üniversitenin Uluslararası İşletme lisansüstü programına katıldım. Mezuniyetimden 1-2 ay gibi kısa bir süre sonra hemen iş hayatına atıldım. İlk iş tecrübem özellikle o yıllarda kadın çalışan oranının son derece düşük olduğu iş ve inşaat makinaları sektöründe oldu. Burası benim için mücadele içinde geçen güzel bir tecrübe oldu. 20 yılı aşkın bir süredir finansal kiralama (leasing) sektöründe çeşitli kurumlarda görev aldım. 11 yıl Genel Müdür Yardımcılığı görevinde bulunduğum, 20 ülkede faaliyetleriyle 12.8 milyar Euro değerinde yıllık iş hacmi olan ve Avrupa’nın ekipman finansmanında lider şirketi BNP Paribas Leasing Solutions’ın iştiraki BNP Paribas Leasing Türkiye’ye 2021 yılının Mayıs ayında Genel Müdür olarak atandım. Halen bu görevimi sürdürüyorum.

  1. Kadın yönetici ve çalışan sayısı bakımından finans sektörünün iş dünyasındaki yerini nasıl yorumluyorsunuz, bu konudaki görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?

Finans dünyasının kadınlar için en uygun sektörlerden biri olduğunu düşünsem de sektörümüzdeki kadınların yönetim kademesinde daha fazla yer alması gerektiğine inanıyorum. Bugün genel olarak finans sektöründe çalışanların yarısından fazlası kadın iken, kadın yönetici oranları halen maalesef istenen seviyelerde değil. Bu sebeple çalışanlar için rol model olabilecek kadın liderlerin görünürlüğünün artırılması, şirketlerin çeşitlilik ve kapsayıcılıkla ilgili çalışmalara hız vermesi ve çalışanlara eşit şartlar sunulması gerektiğini düşünüyorum.

  1. BNP Paribas Finansal Kiralama olarak kadın yönetici ve çalışanlara yönelik projeleriniz ve kadın dostu uygulamalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

Grubumuzdan gelen vizyon  ile çalışanlarda ve yönetim ekiplerinde cinsiyet dağılımı dengesini yakından takip ediyoruz. Yönetim ekibi ve yetenek programları da dahil olmak üzere, çalışanlarımız arasındaki kadın-erkek dağılımında dengeli bir durum söz konusu. Bu kapsamda hem ücret politikamızda hem de tüm departman ve rollerle ilgili işe alımlarda bu dengeyi sürdürmeyi hedefliyoruz. Bu konuda özel olarak belirlenmiş hedeflerimiz bulunuyor. 2025 planları dahilinde bu hedefleri yakından takip ediyoruz. Öne çıkan rollerde fırsat eşitliğine zemin hazırlanması bakımından bu çalışmalar bizim için çok değerli. Temel olarak işe alımdan kariyer planlarına kadar bu dengenin sağlanması da Grubumuzun hedefleri arasında. Grubun bu konuda 10 yılı aşkın süredir devam eden taahhütleri bulunuyor.

BNP Paribas Leasing Solutions Grubunun aynı zamanda Birleşmiş Milletler ile iş birliği çalışmaları bulunuyor. Bu doğrultuda özel kurulmuş ekipler liderliğinde çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle son dönemde Birleşmiş Milletler’in dünya çapında ses getiren HeforShe temsilcileri arasındayız. Bu konuda global ve lokal olarak destek veriyor, Birleşmiş Milletler’in çeşitli destek kampanyalarına katılıyoruz.

2021 yılında şirket içi farkındalığı artıracak aksiyonlarımıza da hız kazandırdık. Çeşitlilik ve Kapsayıcılık komitemizi oluşturarak 5 maddeden oluşan ve “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”ni temel alan bir manifesto oluşturduk. Komite üyelerimizin aylık olarak bir araya gelmesiyle cinsiyet eşitliği temalı birden fazla online etkinlik düzenledik. Bu sene de çalışanlarımızın çocuklarının katılımıyla 8 Mart Kadınlar günü için “Mutlu Çalışan Kadın” temalı bir sergi organize ediyoruz. Amacımız daha önce de belirttiğim gibi şirketimiz içerisinde toplumsal cinsiyet eşitliğini daha fazla vurgulayıp, çalışanlarımıza bu noktada farkındalık yaratmaktır.